Siri Rambutan #dudukrumah: Sembang santai bersama Raymond Thian, Head of User Experience Design TNG Digital

Pada 2 Julai 2020, Rambutan Code Academy menganjurkan sesi webinar dengan Raymond Thian, Head of User Experience Design TNG Digital.

Raymond berkongsi bahawa beliau telah mengambil kurus seni pada zaman asasinya dan menamatkan Ijazah dalam Multimedia. Beliau perlahan-lahan menceburi bidang animasi digital dan animasi web dan mula bekerja sebagai freelancer untuk mendapatkan sejumlah wang saku. Beliau kemudiannya mendapat pekerjaan sebagai pereka UI/UX dan sekarang Head of User Experience Design di TNG Digital. Beliau menerangkan konsep utama UI/UX iaitu UI adalah pembentangan keseluruhan kandungan manakala UX adalah pengalaman aliran kandungan. Beliau juga menjelaskan bahawa untuk membina reka bentuk UI/UX menjadi lebih profesional, sentiasa mencuba pelbagai permutasi untuk mengesahkan penyelesaian anda dan cuba membuktikan idea anda salah dan sentiasa menguji dengan pengguna sebenar untuk mencapai matlamat utama anda. Mempunyai penyelidikan pengguna yang cukup, akan memastikan anda menuju arah atau skop yang betul untuk anda meneroka. Beliau juga berkata bahawa untuk menjadi pereka produk yang baik anda mesti sekurang-kurangnya memahami konsep pengekodan dan jika anda mempunyai pengetahuan yang kuat dalam pengekodan anda berada selangkah ke hadapan berbanding dengan pereka yang lain. Beliau juga berkongsi beberapa petua jika anda menceburi bidang UI/UX. Sebagai pereka UI/UX baru, dedahkanlah diri ke dalam pelbagai jenis projek dan kajian kes dan cuba dapatkan semua pengalaman yang boleh diperolehi dari sana dan dari sana lah anda akan terus berkembang.

Tonton siaran langsung untuk cerita penuh.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Rambutan Code Academy? Ikut halaman Facebook kami di Rambutan Code Academy dan juga laman Instagram kami di Rambutan Code Academy.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.